Műszaki vizsga

Műszaki vizsga és a környezetvédelmi felülvizsgálat új szabályai

A gépjárművek és pótkocsijuk időszakos műszaki vizsgálatáról szóló 2009/40 EK irányelv szabályainak magyar jogrendbe való integrálása [5/1990. (IV. 12.) KöHÉM és a 77/2009 (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM rendeletek] miatt 2010. január 1-jétől jelentősen módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje.
Az egyablakos ügyintézés megvalósításának első jelentős lépéseként e dátumtól a környezetvédelmi felülvizsgálat a műszaki vizsga részét képezi. Ezáltal a környezetvédelmi és a műszaki követelmények megfelelőségének ellenőrzése egy helyszínen, egy eljárásban, az eddiginél rövidebb idő alatt történhet meg.
Ha a jármű a műszaki vizsgálat követelményeinek megfelel, a Műszaki Adatlap szerint a forgalmi engedély időbeli hatályát a helyszínen meghosszabbítják, a műszaki vizsgapont az érvényesítő címkét és a plakettet a rendszámra felragasztja, a sorszámot a forgalmi engedélyben rögzíti.
A műszaki vizsga végén, - a jármű forgalmi engedélyében - bejegyzésre kerül az új érvényességi idő. Amennyiben a forgalmi engedélybe bejegyzés nem tehető, vagy a műszaki vizsgán olyan megállapításokra kerül sor, amelyek alapján az okmány arra nem alkalmas, úgy a hatósági bizonyítvánnyal (műszaki adatlappal) el kell menni az okmányirodához, ahol a forgalmi engedély cseréje vagy érvényesítése történik.
2010. január 1-jétől a jármű műszaki megfelelését kizárólag a forgalmi engedély bizonyítja, a rendszámon található érvényesítő címkével és plakettel együtt. Az önálló környezetvédelmi igazoló lap (zöldkártya) 2010. január 1-jei hatállyal megszűnt.
Amennyiben a műszaki vizsga során a jármű nem felel meg, úgy a jármű forgalmi engedélyének érvényességi ideje – függetlenül attól, hogy az még mennyi ideig lett volna érvényes - a vizsgálat napjával bezárólag megszüntetésre, a rendszámon lévő környezetvédelmi plakett valamint az érvényesítő címke eltávolításra kerül. Ezt követően a jármű közúti közlekedésben nem vehet részt mindaddig, míg sikeres műszaki vizsgán nem esik át.

A műszaki vizsgálathoz az alábbi dokumentumok szükségesek:


- forgalmi engedély, törzskönyv
- kötelező biztosításról érvényes igazolás
- szükség esetén meghatalmazás
- adásvételi szerződés (ha még nem került átírásra az autó)
- személyes okmányok
- cég esetén, aláírási címpld. cégkivonat

Műszaki vizsgadíjak:


- Személygépkocsi: 23.800 Ft
- Tehergépkocsi (3,5 t-ig): 28.800 Ft
- Utánfutó: 16.500 Ft
- Összkerékmeghajtás: +5.000 Ft

Időpontfoglaláshoz keressen bennünket az alábbi elérhetőségeinken:
Időpont egyeztetés